Skip to main content
Notícies sobre l’Ideco

La nova Junta reivindica la identitat de la comarca

By 25 d'octubre de 2021novembre 28th, 2023No Comments

L’institut d’Estudis comarcal IDECO, renova la seua Junta i incorpora una nova generació de joves i dones amb l’objectiu de recobrar la identitat com a comarca i estar present en tots els pobles que formen el Camp de Túria, així com donar-se a conèixer en les comarques al voltant. Parlem amb Xelo Tomàs presidenta de la nova Junta directiva d’este centre d’estudis mitic a la comarca.

NOVA JUNTA DE L’IDECO

Xelo Tomàs és la nova presidenta d’este emblemàtic Institut d’Estudis Comarcal. Ella va estar des de la fundació de l’IDECO “en aquell moment vàrem considerar que Camp de Túria no tenia la rellevància que es mereixia. A més, ja es veia que la comarca anava a fer-se gran, a créixer i rebre molta quantitat de gent a viure. Ara això ja ha passat i no podem deixar de lluitar per la identitat com a comarca. Donar-la a conéixer és a més una forma d’integrar a tots i totes els que ara vivim en Camp de Túria” ens explica Xelo sobre l’origen d’este Institut. Ella és una psicopedagoga de Riba-roja, ara que s’ha jubilat s’ha endinsat juntament amb un grup de joves en la nova junta de l’IDECO. “Estic molt contenta perquè hi ha molta gent jove i amb moltes ganes, i això vol dir que aquella espenta té continuïtat”.

El nou equip està format per Xelo Tomás (presidenta), Carmen Feltrer (vicepresidenta), Amparo Castillo (secretaria), Carles Asensi (vicesecretari), Pascual Esteve (tresorer), i Alexandre Navarro, Carme Cardona, Imma Riera, Joan Vicent Candel i Carme Ripoll (vocals).

IDENTITAT DE LA COMARCA: “El que no es coneix no s’estima”

L’objectiu d’esta nova junta, és actualitzar l’IDECO, “estimar i donar a conéixer el patrimoni i crear una xarxa de gent jove amb interessos culturals. Ens agradaria convertir-se en un referent que articulara les inquietuds socioculturals de la comarca i crear una xarxa de gent de tots els pobles. El que no es coneix no s’estima”. Per això una de les seues primeres activitats va ser anar a parlar amb les diferents associacions dels 16 pobles que formen Camp de Túria  “Poble a poble, anirem vertebrant el territori des de la visibilització de la riquesa cultural i patrimonial que posseïm”.

També la lluita per la Igualtat és altre dels seus objectius “Hi ha moltes associacions que lluiten per la Igualtat en cada poble, però estan desarticulades. Volem ser un referent que torne a articular a totes estesassociacions en lluita per la Igualtat i pel nostre patrimoni”. I naturalment a la reunió de dimarts de la Junta també varen tractar altres temes com la creació d’una pàgina web que pose a l’IDECO dins el món digital i puga apropar tot el seu llegat i estudis a la gent d’altres comarques i del món.

QÜESTIONARI D’INICI: “Es coneix més un poble de l’estranger que el poble veí”

L’Institut d’Estudis Comarcal per saber quin era el punt de partida ha fet un qüestionari que s’ha passat per diferents persones associaciades i veïnat de la comarca. A l’estudi es remarca el desconeixement de la gent dels diferents pobles de la comarca respecte als veïns d’altres poblacions i on es posa de manifest la pèrdua d’identitat comarcal. “La gent va a comprar a l’Eliana, a passejar en la natura cap a Olocau o Serra, i a fer gestions a Llíria. Fins ací acaba la interrelació entre els pobles de la comarca i el coneixement d’allò que passa als pobles veïns”. Unes conclusions que es volen dinamitzar des de la nova Junta directiva de l’IDECO on reflexionar i reivindicar la identitat de la Comarca Camp de Túria.

Per això ja estan preparant diferents activitats entre les quals destaquen les visites per descobrir el patrimoni, on crear una xarxa de voluntaris que mostren i s’impliquen en els seus pobles. Però també i com sempre ha estat la senya d’identitat d’este centre d’estudis programaran xarrades, estudis, llibres, i exposicions. La seua intenció és estar presents en les diferents troballes i presentacions patrimonials de la comarca com ara la cisterna de la Pobla, o la muralla musulmana de Llíria per aglutinar a totes les associacions que ja existeixen i treballen de forma local.