Skip to main content

Qui som

L’Institut d’Estudis Comarcals Camp de Túria és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la investigació, l’estudi, la defensa del patrimoni ambiental, històric, cultural i lingüístic de la comarca.

Breu història

L’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria es constituí l’any 1989, amb dos objectius fonamentals: d’una banda, fomentar l’estudi i la recerca de distints aspectes de la comarca (històrics, artístics, ecològics, socioeconòmics, lingüístics, etc.); d’una altra, contribuir a l’animació i dinamització de la vida cultural de la comarca, en general.

L’any 1990, l’Institut va celebrar el seu 1r Congrés d’Estudis, a Llíria. Les ponències marc giraven a l’entorn de l’ordenació del territori, arran de la recent construcció de l’autovia comarcal i la possible transformació del Camp de Túria en la segona corona metropolitana de la ciutat de València.

L’any 1994 se celebrà el II Congrés, a Bétera. Aquesta vegada amb el títol «Els canvis dels 90: el territori i la gent». De tots dos Congressos podeu trobar les publicacions en dos llibres editats per l’Institut que recullen totes les ponències i comunicacions presentades per les diferents seccions.

L’Institut està organitzat en diferents seccions de treball: ecologia i medi ambient, història, ensenyament, llengua, geografia, economia. Sens dubte que dues d’aquestes seccions han marcat el ritme de treball de l’Institut. Per un costat, la secció d’Ecologia i Medi, que ha realitzat un exhaustiu estudi de recuperació i conservació de la Serra Calderona, el pulmó verd de la comarca i, a la vegada, el possible parc metropolità de la ciutat. Sis Jornades d’estudi sobre la Serra i set travesses-itineraris didàctics, són les activitats més rellevants. Per una altra banda, la secció de Geografia, que va organitzar unes 1eres Jornades l’any 1996, a l¹Eliana (també hi podeu trobar la publicació dels treballs). A més a més, la secció de llengua organitzà l’any 1997 la 1a Jornada de toponímia, a Nàquera, aprofitant la publicació del primer llibre de la col·lecció Tòpica Edetana «Toponímia rural de Nàquera» de Francesca Gil i Alexandre Navarro.

El Camp de Túria

Situació
La comarca de Camp de Túria es troba entre les serranies de Portaceli i Rebalsadors al NO, i l’Horta de Valencia al SE, ocupant una gran esplanada tancada al nort per la Serra Calderona i delimitada al Sud pel riu Túria.

Clima
Te un clima mediterrani on la temperatura mitjana es de 15 graus encara que es més freda a les parts altes, la plutja es concentra a la tardor i primavera principalment.

Economia
Que el territori del País Valencià es profundament heterogeni és una evidéncia fàcilment constatable. El medi físic, la diversitat linguística, els fluxes econòmcis etc… configuren “subregions” molt diferenciades. En este sentit, el Camp de Túria ha passat de l’activitat agricola predominant a la de de serveis.