Skip to main content
ArticlesPublicacions

LLETRES D’HORABAIXA: “CARTA DE CONCÒRDIA CIUTADANA”

By 12 de febrer de 2022juny 15th, 2022No Comments

—Josep Mª Jordán Galduf—
Publicat a La Veu de Llíria

Benvolgut conciutadà, em preocupa l’ambient de gran polarització i crispació política que viu el nostre país a hores d’ara, i és per això que t’envie aquesta carta. A tu que probablement tens una orientació política distinta de la meua.

És normal que hi hagen diferents punts de vista sobre com abordar els assumptes públics. Això no és cap motiu per a crear una divisió social i veure’ns com a enemics els uns als altres. Perquè, a la fi, si som honestos i sincers, hi ha més punts en comú que punts que ens diferencien. I els punts en comú, a més a més, resulta que són de major importància i més decisius que els altres. En conseqüència, per què no tractem d’acostar-nos i dialogar respectuosament, sense deixar-nos portar per cap tipus de fanatisme, manipulació o consigna absoluta i tancada? En la diversitat hi ha una font de riquesa per a tots. A qui l’interessa realment la crispació i la polarització política en qualsevol societat? Qui la fomenta? Com es propaga com un verí per l’atmosfera social?

Benvolgut conciutadà, m’adrece a tu, amb qui puc tindre distintes discrepàncies polítiques, per a demanar-te que tots junts intentem crear un ambient de major cordialitat social i ciutadana. No hem de fer cas d’aquells que no són respectuosos i no practiquen un estil reflexiu i dialogant amb els contrincants polítics. Aquells que no tenen cura d’allò que diuen als mitjans de comunicació. Aquells que usen tan fàcilment la desqualificació i utilitzen el ciutadà de manera passional i captiva. És clar que no tots els polítics són iguals. Una bona part d’ells són persones correctes, tenen vocació de servei públic i exerceixen molt dignament la seua funció. Jo també hi he tingut la meua experiència i tots havíem de tindre-la per a comprendre la responsabilitat que entranya qualsevol càrrec públic, al nivell que siga.

¿Cal que et convença que les actituds inflexibles, les que exageren al màxim les diferències, dificulten la consecució d’acords polítics i no afavoreixen la resolució dels problemes socials? ¿Cal que t’indique que aquestes actituds provoquen una desconfiança en les institucions públiques?  La democràcia se debilita d’aquesta manera, i augmenta la intolerància de tot tipus, rebutjant-se per complet les posicions que no coincideixen o s’alineen amb les nostres. Només hi interessa la deslegitimació de l’adversari i mostrar-lo com un mal absolut. Hi ha un empobriment cultural i un increment preocupant del fanatisme. A tot això condueix el foment de la crispació i la polarització política. I torne a preguntar-te a qui pot interessar aquesta deriva de les coses.

Benvolgut conciutadà, des de les nostres diferències, vull demanar-te que ens mostrem respectuosos i receptius amb els arguments que cadascú puguem plantejar en pro del bé comú. Que avancem en un diàleg constructiu per tal d’aconseguir acords que milloren la convivència. Que no oblidem mai allò que ens uneix i ens agermana. I que, en aquest sentit, estiguem sempre en guàrdia davant les postures que fomenten el fanatisme, la intolerància i la manipulació. Cordialment.