Skip to main content
ActivitatsNotícies sobre l’IdecoPresentacions de llibres

XERRADA DE MANEL ARCOS SOBRE “EL BANDOLERISME AL CAMP DE TÚRIA” A LLÍRIA.

By 11 d'abril de 2022No Comments

El 25 de març, El Casal Jaume I, de Llíria, va acollir  la interessant xerrada de l’investigador, escriptor i editor, Manel Arcos, al voltant dels personatges i les històries dels bandolers del Camp de Túria.

 

Carme Cardona, veïna i escriptora del Camp de Túria, presentà als assistents a l’acte del Casal Jaume I, la figura de Manel Arcos i el seu intens treball per traure a la llum les figures que protagonitzaren aquella etapa de roders del segle XIX en la qual, ell, ha centrat la seua tasca.

A continuació, amb la gràcia que el caracteritza, Manel Arcos, endinsà el public en la vida i esdeveniments d’aquells personatges de la història negra, fent un repàs de la vida i miracles d’alguns d’ells, com “Trabuc”, “Pitón” i “el Rosco” a la Pobla de Vallbona, “el Xocolater” de Bétera, els Blaus de Riba-roja de Túria i Perot de Vilamarxant. Va definir com dues gran èpoques en el segle XIX. Una època daurada, entre el 1814 i 1833, en la qual hi hagué molta repressió en el regnat de Fernando VII, l’absolutista; on es coneixen, a més dels indicats anteriorment, el cas d’Esteve “el Magraner” de Benaguasil; Vicent Ferrer “el Maduro” i anys més tard “el Xato” de Vilamarxant. Descrigué, també, una segona època de Roders entre 1869 i 1875, on apareixen  nous bandolers, com “el Minyonet”, que sembla que matava per plaer.

Acabada la xerrada i davant l’animació i l’interés mostrat pel públic, va concertar-se que es veuria la manera de programar la xerrada en diferents pobles del Camp de Túria per tal de difondre el coneixement d’aquesta etapa de la nostra història.