Skip to main content

Per Francesc Rozalén Igual
La Veu de Llíria, 15 de juliol de 2022

L’amic Francesc Rozalen ens informa que RTVE acaba de fer públic un documental antic, gravat en 1965, on apareixen tres minuts “simfònics” edetans, concretament de la banda la Unió Musical de Llíria.

Les imatges pertanyen al documental sobre València que s’anomenava “Entre naranjos” i el locutor era el pianista i compositor José Iturbi. Formava part del programa de TVE “Conozca usted España” que s’emeté entre 1966-1969.

En la gravació de la Unió és curiós comprovar el que era una banda amateur, abans de la professionalització dels músics,

i ens mostren un assaig al Teatre de la Unió dirigit pel mestre José M. Barrachina, alhora que ens dóna a conèixer a alguns dels seus recordats músics.

Li fan una entrevista a un músic xiquet d’onze anys ( és Medina, el que treballava en el Banc de València). Li pregunten que vol ser de major i diu que treballar en una oficina, quan anys després tots els xiquets músics volien ser músics professionals…

També ens envia l’enllaç al documental sencer, d’uns 25 minuts, (al minut 20 del programa és quan van els 3′ de la Unió) perquè finalitza amb una altra curiositat, amb Raimon cantant “Al vent” amb imatges de l’albufera, cosa estranya quan el franquisme estava celebrant els “25 años de paz“…