Skip to main content
Activitats de recerca, investigació i difusióActivitats socioculturalsPresentacions de llibres

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ELS REPOBLADORS BALEARS AL CAMP DE TÚRIA (1609 – 1650)” de Josep Mas Martí i Joan Bell-lloc a VILAMARXANT.

By 4 d'octubre de 2022novembre 28th, 2023No Comments

PRIMERA PRESENTACIÓ DEL TREBALL D'INVESTIGACIÓ PUBLICAT PER L'IDECO CAMP DE TÚRIA AL VOLTANT DE LA REPOBLACIÓ QUE VA ESDEVINDRE AL CAMP DE TÚRIA DESPRÉS DE L'EXPULSIO DELS MORISCS EN 1609. EN AQUEST CAS PROTAGONISTES ELS BALEARS.

El 16 de setembre, a la seu de l’Associació 9 d’Octubre i la Coordinadora pel valencià del Camp de Túria, a Vilamarxant, es va realitzar la presentació d’aquest llibre tan interessant amb la presencia dels autors i d’una bona representació de l’IDECO i de públic en general. Introducció portada a cap per Juanjo Adrià.

Josep Mas va centrar la presentació del seu treball en l’evolució dels nouvinguts a la nostra comarca, procedents de les Illes Balears, després de l’expulsió dels moriscs a principis del segle dèsset. Tota la investigació mostrada en el seu llibre es centra en aquest període fins l’any 1650. Un detall important que va aportar és que Vilamarxant, aleshores baronia, fou un senyoriu en mans de Pere Franquesa, al qual se li va reconèixer el títol de Comte de Vilallonga. Pere Franquesa, per la seua gestió declarada com a lucrativa particular arran de la seua situació de privilegi, fou condemnat i Vilamarxant passà a ser gestionat sota tutela reial per Jaume Beltran i en 1611 es signa la Carta Pobla i fou el poble que més repobladors balears va rebre.

Un treball ben il·luminador d’una etapa molt desconeguda del nostre territori. Ben segur seguiran Josep i Joan, obrint-nos els ulls davant uns fets tan interessants de la nostra comarca.