Skip to main content

Per Toni Mollà
La Vanguardia, 15/12/2022

Fa un parell de setmanes, va faltar Ferran Zurriaga, un mestre valencià que va dedicar la vida a la modernització de la institució escolar i que va recuperar la tradició freinetista que ensenyava, abans que això fora només un rètol, com aprendre a aprendre. Una vida, la de Ferran Zurriaga com la del mateix Célestin Freinet, al servei de la divulgació del coneixement i els principis de la il·lustració: l’únic antídot conegut contra les tenebres del pensament màgic que ens havien inoculat les escoles de Ribera que va cantar Ovidi Montllor.

Ferran Zurriaga se’n va anar com va viure, discretament. L’han recordat només quatre amics, com ell mateix hauria desitjat: sense gesticulació ni pirotècnia. Com si n’haguera deixat escrites les darreres voluntats, que no ho sé. Però no hauríem d’oblidar, en qualsevol cas, que, sense la veu pedagògica de Ferran Zurriaga, sense la seua militància tossuda en l’ús del text lliure, de la correspondència o de la impremta escolars a la manera de Célestin Freinet, molts ciutadans valencians -alumnes directes de Ferran o col·legues de professió com jo mateix durant uns anys- no hauríem comprès mai que les escoles eren una primera barricada contra l’obscurantisme i un modest escaló de l’ascensor social de les classes populars. Una utopia necessària, pensàvem llavors.

Ferran Zurriaga | Escola Valenciana

Ben mirat, tot això -pedagogia, didàctica, militància i utopia- va ser exactament el moviment Freinet valencià al capdavant del qual hi va haver durant dècades Ferran Zurriaga. Un moviment pedagògic els mètodes i les tècniques del qual havien estat importades al País Valencià en època republicana pels també inoblidables mestres Carles Salvador i Enric Soler i Godes. Alfred Ramos, una ànima bessona de Ferran Zurriaga, va cartografiar aquell moviment en el magnífic llibre Mestres de la impremta amb pròleg del mateix Zurriaga.

Aquesta llavor republicana va ser, al capdavall, una de les línies estratègiques del moviment de renovació pedagògica gestat durant el franquisme i sense el qual no s’explica el projecte de País Valencià modern. Diu la propaganda oficial que portem “40 anys fent país”. Ves a saber el grau de veritat que comporta l’eslògan, que tampoc no és per a llançar coets. En qualsevol cas, Ferran Zurriaga -com Enric Alcorisa, Paco Codonyer, Vicent Pitarch, Josep Cebrián, Marifé Arroyo, Carme Miquel, Albert Taberner, Rosa Serrano, Fina Masgrau o Honorat Resurrección i Vicent Pardo, entre molts altres- en són els fonaments cívics més sòlids i duradors.

Ferran Zurriaga va rebre, al seu dia, el premi Miquelet d’Honor a la seua trajectòria, un merescudíssim homenatge de la Federació Escola Valenciana o el premi Joan Lluís Vives de les Universitats de Parla Catalana. Però, fins allà on arriba la meua memòria, Ferran mai no va rebre cap reconeixement institucional. De fet, Ferran Zurriaga s’ha acomiadat d’aquest món tan de puntetes que potser la majoria dels nostres representants polítics no se n’han assabentat. Tant se val. Cadascú tria els sants i els canelobres de les seues processons. Que conste en acta la nostra immensa gratitud al mestre dels mestres valencians per “imaginar” una escola que era també una cosmovisió mental i un model de país: laic, modern, antiautoritari, inclusiu i arrelat al medi. En efecte, una utopia ves a saber si encara necessària.