Skip to main content
Activitats de turisme i patrimoniEixides

RUTA GUIADA PELS CATXIRULOS DE BENAGUASIL per Joan Bell-lloc.

By 26 de desembre de 2022abril 24th, 2023No Comments

DESCOBERTA D'UNA PART IMPORTANT DELS CATXIRULOS DE BENAGUASIL, LA TÈCNICA CONSTRUCTIVA I LES FUNCIONS QUE HAN DESENVOLUPAT AL LLARG DE LA SEUA HISTÒRIA. TOT, EXPLICAT PER JOAN BELL-LLOC, ESTUDIÓS DEL TEMA.

El dissabte 3 de desembre, es va realitzar la ruta dels catxirulos de Benaguasil. Un recorregut per la part del terme municipal on es troben una part important d’aquestes construccions de pedra seca com el catxirulo d’Arrué o el de Campos o Gepito, o el d’Herràez o el de Fèlix i tants d’altres.

Tal com ens va il·lustrar Joan Bell-lloc, veí de Benaguasil que els té estudiats fins i tot en una publicació compartida amb Josep Vicent Galiana, també veí del poble i un estudiós, com ell, interessat en aquests tipus de construccions, es va prendre conciència del valor d’aquest patrimoni.

La gent que el va acompanyar en la ruta va conèixer les funcions que han desenvolupat al llarg del temps aquestes construccions, com poden ser, la de servir de refugi dels pastors trashumants, o bé la de caseta de l’horta en els temps en els quals s’anava amb carro al camp i feia falta un espai bé per passar la nit o guarir-se durant la jornada de treball; la de caseta de vigilància quan hi era en el cim de la muntanyeta, com és el cas del catxirulo de Núgol.

Altre aspecte en el qual va posar-se molt d’ interés fou en el tipus i tècnica de construcció. Com, la tècnica de la pedra seca, pràcticament sense argamassa, havia desenvolupat estratègies per fer uns recintes coberts, amb portes i sostre. Ben cert l’evolució d’alguns catxirulos, en funció dels usos que els propietaris feien d’ells, també havia portat a lluir parets a posar portes o tanques. Vaja, que el temps no passa debades. Fins i tot alguns d’ells estan en un estat deplorable de conservació.

Un matí de descoberta d’unes construccions que ens podem trobar per molts llocs del Camp de Túria. Fins i tot, es va obrir la porta a fer rutes per la Pobla de Vallbona, Benissanó o Bétera. El temps dirà.