Skip to main content
Activitats de recerca, investigació i difusióActivitats socioculturals

PRESENTACIÓ DEL TREBALL “AIXÒ DE L’AIXADA JA S’HA ACABAT” D’ALBA HERRERO.

By 21 de març de 2023abril 24th, 2023No Comments

AQUESTA XERRADA ÉS UNA MIRADA CIENTÍFICA A LA VEGADA QUE CRÍTICA, DELS CANVIS QUE HA PATIT I SEGUEIX PATINT EL CONREU AGRÍCOLA DEL TERRITORI, BASAT EN EL CAS DE NÀQUERA. LA DESAPARICIÓ PRACTICAMENT TOTAL DE LES VINYES, DE L'AGRICULTURA DE SECÀ I, ARA MATEIX, DEL PERILL EN EL QUAL ES TROBA L'ACTIVITAT DEL MÓN LLAURADOR.

La xerrada d’Alba Herrero Garcés, efectuada el dia 24 de Febrer a Consolat de Mar, de Benaguasil, posà llum al procés de transformació que ha esdevingut aquestes darreres dècades el territori, en alguns casos per les urbanitzacions disperses que han anat sorgint, en altres per l’abandonament del conreu agrícola arran de la no continuïtat de les noves generacions de l’activitat agrícola donada la seua irrendibilitat.

Aquest treball, concretat en una publicació, ha anat analitzant la transformació i l’apocalipsi a càmera lenta de l’agricultura actual, deguda entre altres, a fets i forces, que estan per damunt del poder d’actuació dels afectats, com la caiguda dels preus en la comercialització i que reclamen, si es vol mantenir viva, com a senyal d’identitat, actuacions de més alt nivell.

El cas de Nàquera és un exemple paradigmàtic del que està esdevenint al territori valencià i Alba Herrero ens va exposar raons i detalls d’un procés, que de no revertir-se, pot acabar amb l’agricultura minifundista i els treballs que aquesta comporta. Un treball que en 2015 va rebre el Premi d’Investigació Joan Francesc Mira. Un premi que destaca, sobretot, per la seua contribució als estudis de coneixements locals al País Valencià. Es tracta d’un reconeixement important en l’àmbit de l’antropologia i que ens recorda la possibilitat de construir allò universal des de l’àmbit local, immediat.