Skip to main content

L'IDECO HA PARTICIPAT EN UNS CASOS I ORGANITZAT EN ALTRES, EN ACTIVITATS FETES PER ASSOCIACIONS DEL CAMP DE TÚRIA. ACTIVITATS AL VOLTANT DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A LA POBLA DE VALLBONA, HOMENATGE A MESTRES REPRESALIADES A LLÍRIA, TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ AL'ELIANA. UNA PRIMAVERA INTENSA D'ACTIVITATS.

A la mitjania d’abril es va celebrar a la Casa Gran de la Pobla de Vallbona una jornada sobre la memòria democràtica centrada en La Pobla. Una jornada molt interessant en la qual es va presentar, entre altres coses, un documental fet per Sergi Fernàndez, veí de la Pobla, molt interessant i que trau a la llum, la situació social en els primers moments del franquisme. El documental “Sense farina i sense res”. A més, Alfons Cervera, en la seua intervenció va posar de relleu que el franquisme ens ha introduït en el llenguatge quotidià unes maneres de valorar el que passà en aquells moments, que no descriu la realitat tal qual. Per exemple, no eren “afusellaments” en base a un veredicte de culpabilitat, eren “assassinats”. Gent que se l’emportaven del seu domicili i el mataven. Llenguatge que cal revisar. Una conferència molt instructiva.

També, el 21 d’abril, al Casal Jaume I, de Llíria, Carmen Agulló, va presentar el seu treball sobre les “mestres valencianes republicanes”, la llum de la república. Entre les quals hi havia alguna mestra, lliriana. Un estudi que posa de relleu el fet que, també les dones foren perseguides i reprimides durant el franquisme. Un treball molt il·luminador.

 

A principis de maig, L’Eliana va acollir la Trobada d’escoles en valencià del Camp de Túria i l’IDECO va tenir una paradeta on exposà materials que ha editat i projectes en marxa. Cal col·laborar i donar força a les iniciatives que reforcen la nostra llengua i cultura. l’IDECO ho té clar.

El 12 de maig, a l’Ateneu de Bétera, es presentà el llibre “La muntanya líquida” de Mercé Falcó, amenitzada per Carles Cano. Una història al voltant d’un territori amb poca aigua i com s’ho munten per sobreviure al dia a dia. Una vesprada molt animada.

el 21 de maig, l’IDECO va participar a Gàtova en la Ruta guiada al jaciment del ibèric del Torrejon i la producció local de cireres. Un matí molt cultural al voltant del món ibèric i les restes que han quedat d’aquest, així com del cultiu de proximitat que cal veure de quina manera podem aconseguir que es mantinga i s’enfortisca. Potser, organitzant una Fira d’artesania i de productes agrícoles del Camp de Túria. Cal anar fent camí en iniciatives que promocionen productes “del terreno“.

Entradeta de la informació

Text principal

Peu de foto

Resta del text

Peu de foto

Peu de foto

Peu de foto