Skip to main content

Presentació del llibre: Presentació del llibre: UNA HISTÒRIA DE VIOLÈNCIA. La transición valenciana (1975-1982).

Autor: Borja Ribera.

Divendres 19 de gener, al Casal Jaume I de Llíria, es celebrà la presentació del llibre: “UNA HISTORIA DE VIOLENCIA. La transición valenciana (1975-1982), pel seu autor Borja Ribera. En la xerrada explicativa de la situació que es va viure aquells anys, feu un repàs dels episodis de violència que va realitzar l’extrema dreta i els anticalanistes, que amb freqüència compartien l’acció, sobre les figures polítiques que prenien força des de l’esquerra i als intel:lectuals, com Joan Fuster, que defensaven la cultura i la llengua valenciana. Josep Lluís Albinyana, Joan Fuster, Sanchis Guarner i més. Accions violentes i atemptats que romanen impunes.

Accions violentes que tingueren molta repercusió política, com l’eixida del PSPV-PSOE del Consell Preautonòmic a finals del 1979, Després de la gira que va fer Josep Lluís Albinyana, poble per poble, per aconseguir el recolzament suficient dels municipis per accedir a l’autonomia per l’article 151 de la Constitució, que propiciava un procés que podia proporcionar un estatut a l’estil de Catalunya, el País Basc, Galícia o Andalucia.  Gira que fou acompanyada, molta d’ella, per l’extrema dreta, poble per poble. Campanya que va aconseguir, després de la retirada d’Albinyana, que l’estatut d’autonomia, fora aprovat per les Corts Generals, les de Madrid, i no les del País Valencià. Per tant, un estatut en la línia de la dreta.

Com el cas anterior, el de la gestió de l’Estat d’Autonomia, Borja, en el seu treball, relata un fum de campanyes d’agressió a personatges que defensaven tant una societat més progressista, com la unitat de la llengua valenciana i catalana, amb la mateixa normativa. Miquel Grau, fou un assassinat per aquests motius. Les bombes a la casa de Joan Fuster, en foren resultats d’aquelles campanyes de violència.

Això i molt més, s’explica al llibre, resultat de la investigació de cinc d’anys, al voltant de la violència política d’aquella etapa i de la mobilització popular. Un treball que dóna llum a una etapa de transició que la dreta franquista va assumir de males formes i que es portà a cap amb consentiment de les autoritats.

Una vesprada de presentació i col·loqui ben interessant.