Skip to main content

Autor: Andrea Aguilar, Carme Bernat Mateu, Gemma Martínez i Laura Bellver.

El Divendres 26  d’abril, Al saló d’actes del Casal Jaume I de Llíria, amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià i acompanyats d’una bona quantitat de públic, es va realitzar la presentació del treball col·lectiu sobre la história del feminisme al País Valencià, per Laura Bellver, coautora del treball convertit en un llibre que ja va per la 3ª edició, editat per Sembra llibres.

En la intervenció, Laura va anar detallant el procés seguit pel feminisme en el País Valencià i tot i no ser exacte que començara en 1868, inicien la catalogació en eixa data. El republicanisme havia anat consolidant-se en les dècades 50 i 60 del segle XIX i, al mateix temps, van anar apareixent les primeres associacions de dones que lluiten per la seua emancipació. Un feminisme republicà i lliurepensador. En el seu relat, expressió del que es reflexa al llibre, el feminisme va anar adquirint personalitat pròpia a partir d’uns inicis de vinculació a classe, gènere i a assolir una millora de les seues  condicions vitals. Entre altres descriuen El cas de les filadores valencianes de Velluters, que es posen en vaga 1902 per aconseguir millores laborals i salarials, com poder esmorzar en una jornada d’11 hores i cobrar la mitat que els homes. Reivindicacions que finalment aconsegueixen.

Més endavant, el feminisme és atacat per la dictadura franquista condemnant a les dones a una minoria d’edat permanent; a les dones roges, a més a més,  a netejar gratuïtament espais públics, esglésies, etc, etc.  i moltes d’elles foren rapades i humiliades públicament.  Però, com deixen clar en el treball, la història no acaba ací perquè el moviment feminista lluita, des d’aquella negra època perquè la memòria històrica òmpliga d’ànims i força les dones per aconseguir el seu alliberament; per a què aquesta, la memòria,  s’òmpliga amb els noms de dona que calga, que han estat i seran motors del canvi igualitari.

Un relat molt educatiu i aclaridor del passat i el camí que cal seguir per un futur igualitari entre homes i dones.