Convocats per l’IDECO Camp de Túria El Dissabte 27 de Febrer 2024. a La Casa Gran de la Pobla de Vallbona i van Assistir, entre altres, el CEL de La Pobla de Vallbona; el CEL Riba-roja; el CEL de SAB, Àngel, de Jocs popular de Benissanó; Grup de danses El Tossal de Llíria; l’Ateneu Musical i Cultural de Benaguasil, l’Ateneu Social i Cultural de Bétera.
Xelo Tomàs, presidenta de l’IDECO CdT Dóna la benvinguda a l’assistència, aquesta vegada no massa nombrosa i a continuació es treballa l’Ordre del dia on, en primer lloc, es fa una VALORACIÓ DE LA TEMPORADA 2022 i 2023 on destaca la Itinerància de l’exposició PATRIMONI DEL CAMP DE TÚRIA CONTRA LES CORDES que pràcticament ha recorregut tota la comarca, queda Llíria, que s’inaugurarà pròximament, i algun poble més on, segurament, no anirà, com Benaguasil i Casinos. També es valora el IV Congrés d’estudis dedicat a la defensa del Camp de Túria en l’alçament militar del 1936-39 i la postguerra. Es fa una valoració positiva del Congrés, tot i que hi hagué alguna opinió de què es feu una mica llarg. Les rutes a conseqüència d’aquest, també es valoraren positivament, la visita a Benissanó i la ruta per les trinxeres de Llíria del Diumenge pel matí que va dirigir Carles Asensi.
La presidenta de l’IDECO explica que la publicació de les ponències i les comunicacions es feu abans del congrés perquè aquesta publicació estava subvencionada i s’havia de realitzar seguint un calendari.
A continuació es proposaren Activitats a desenvolupar en el període que s’enceta com:
1. Portar l’Exposició “PATRIMONI CONTRA LES CORDES DEL CAMP DE TÚRIA” ALS IES de la comarca. Fer-la dins l’institut i que es facen activitats al voltant del tema de l’exposició. Es planteja que caldria fer una Unitat Didàctica i, si es fa, l’IDECO la publicaria. També es plantejà que cada CEL pacte en els seus instituts el calendari i després fer un calendari conjunt. També es plantejà que es faça un power sobre l’exposició per passar-lo als IES. Sembla acreditat, que així, arribarà més a l’alumnat. Entre les activitats a desenvolupar pels IES es proposa que es faça un inventari de patrimoni local contra les cordes, a més del que hi ha en els rollers i, mensualment, aquests powers aniran pujant-se a la web; Que cada IES propose a l’alumnat que investigue en la família i/o veïnat, altre patrimoni que hauria d’estar, també, com a patrimoni contra les cordes. Així com que es realitzen, de cara a la presentació en els IES, sorpreses diàries, mentres està exposada (videos curts o altres) que animen a veure-la.
Després de veure la quantitat de propostes, es veu necessari fer una comissió per gestionar les propostes fetes en la reunió.
2. Recollir FOTOS ANTIGUES DEL CAMP DE TÚRIA. Celebracions, treballs i oficis, formes de vida…
La idea és, si s’aconsegueix fer un bon fons, fer exposicions temàtiques de totes elles per veure i comparar com es vivia als diferents pobles el mateix ofici o celebració (batejos, comunions, casaments, etc).
Es planteja que és interessant que es promocione i es facilite la coordinació de persones que són fotògrafs de la comarca i/o tenen un bon ventall de fotos per a veure si es pot aconseguir una bona recopilació. Cal programar una reunió conjunta per a què es coneguen.
Es comunica que la Diputació, l’Etno, té un bon arxiu fotogràfic, que cal veure’l i veure si ens serveix.
3. RUTES TEMÀTIQUES PER CADA POBLE DEL CAMP DE TÚRIA, promogudes i organitzades per l’Associació del Poble (CEL o altra associació).
Es dóna a conèixer que la Ruta dels Catxirulos de Bétera es farà el 24 de febrer 2024. La línia de Defensa XYZ, d’Almenara, es farà l’últim diumenge de maig. La Ruta de les bodegues de Llíria. es farà el 10 de febrer 2024. També es planteja fer, la Ruta dels pouets de l’horta de Riba-roja, però no es posa data.
Altre tema tractat fou veure quina podia ser la Col·laboració Comarcal en la celebració del CENT D’ESTELLÉS. Esproposa que les activitats que faça cada associació en el 2024 es vinculen a l’any Estellés de la manera que veja com a millor. Que les comunique a l’organització del Cent d’Estellés, que posen el logo i, si pot ser, un verset d’aquest, per tal d’homologar la participació. També es proposa que es balconege en cada poble el vers o versos que Estellés dedica al poble. S’informa que cal veure a internet la publicació “Mural del País Valencià” d’Estellés on apareix allò dedicat a cada poble. S’informa que La Coordinadora pel valencià del Camp de Túria va a convocar, en breu, un concurs per a la Trobada de Secundària. Joan Vicent Candel proposa que cada poble programe un recital de poesia vinculat a comerços determinats com va fer ell a Llíria, en una xarcuteria. Recitals temàtics fets amb la col·laboració dels establiments, de manera que l’establiment siga l’escenari del recital.
Una trobada molt productiva i animada que convida a promoure activitats diverses per fer més visible i estimat el Camp de Túria.